«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Україна спільно з Данією визначили пріоритети відновлення Миколаївської області

04.07.2023


3 липня, відбулось засідання Керівного комітету для координації партнерства Данії, Миколаєва і Миколаївської області щодо відбудови регіону. Засідання пройшло за участі Віце-прем’єр-міністра з відновлення України Олександр Кубраков, Міністра у справах міжнародного розвитку Данії Дена Йоргенсена, голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма та мера Миколаєва Олександра Сенкевича. 

У фокусі — визначення пріоритетів відбудови Миколаївської області та конкретних проєктів, які будуть реалізовані найближчим часом.
 
«Партнерство України та Данії у відбудові Миколаївщини є одним з яскравих прикладів міждержавного порозуміння, швидкого прийняття рішення та залученості у процес. Спільно ми вибудували модель, при якій у відбудові можуть брати участь як державні структури, так бізнес і меценати.
 
Пріоритет співпраці — проєкти відбудови критичної інфраструктури, зокрема системи тепло- та водопостачання. Важливо, завершити їх до настання осінньо-зимового періоду.
 
Дякую Дену Йоргенсену за підтримку. Це велика робота в рамках We Build Ukraine, що об’єднує міжнародну спільноту навколо відновлення України», — зазначив Олександр Кубраков.
 
З початку повномасштабного вторгнення Данія виділила на відбудову України 40 мільйонів доларів.
 
Допомога спрямована на відновлення теплопостачання Миколаєва та на вирішення критичних потреб в енергетичному секторі. Зокрема, Данія передала близько 11 тонн обладнання для відновлення систем водопостачання та опалення в Миколаєві.
 
Також у рамках партнерства Міністерства підприємництва Данії з Данською конфедерацією промисловості і 4-х приватних фондів в Україну передано дві партії будівельної техніки у кількості 37 та 50 одиниць.
 
Для подолання наслідків підриву Каховської ГЕС Данія передала 2 насоси великої потужності, 35 наметів, 3 човни з транспортними плотами та генератор. Через Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) також було надіслано 5 цистерн для збору та транспортування води із затоплених районів, а також кілька генераторів загальною вартістю майже 1 мільйон доларів.
 
Нагадаємо, 7 березня 2023 року укладено Меморандум про створення партнерства Данії, Миколаєва і Миколаївської області. Ключові напрямки співпраці: інфраструктура, ефективне врядування, морська галузь, транспорт, міське планування, розвиток малого та середнього бізнесу, зелений перехід, молодь та культура.














Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України


Назад в раздел