«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Україна й Італія обговорили відбудову Спасо-Преображенського собору в Одесі, пошкодженого росіянами

05.09.2023


4 вересня т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зустрівся зі спеціальним посланником Міністра закордонних справ Італії, координатором робочої групи від Італії з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа. Сторони обговорили питання посилення захисту та відновлення культурної спадщини України в контексті співробітництва між Італією та Україною.


Ростислав Карандєєврозповів про виклики, що стоять перед МКІП під час війни та у період післявоєнного відновлення.  

«Зараз наші зусилля спрямовані на збереження та відновлення об’єктів культурної спадщини, у тому числі музейних колекцій. Ми маємо велику потребу у реставраторах, тому сподіваємося на фахову та технічну допомогу Італії як країни, багатої на культурну спадщину», - сказав т.в.о. Міністра.

За його словами, розбудова співпраці між італійськими та українськими культурними центрами на рівні територіальних громад дасть можливість відбудувати стійку Україну.

«Така співпраця охоплює обмін досвідом між нашими державами щодо підготовки працівників музеїв та заповідників, надання вакансій, а також надання стипендій та грантів для збереження фаховості та культурної продуктивності українських митців, які перебувають за кордоном».

Своєю чергою італійська сторона висловила готовність стати патронатом у відновленні Одеси та приєднатися до процесу відновлення Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору, який постраждав внаслідок російських атак. Робота з пошуку відповідних економічних та технічних рішень для відновлення цього важливого історичного об'єкту вже розпочата. 

Сторони домовилися про подальшу розбудову та втілення спільних ініціатив в галузі культури. 


«Ми висловлюємо щиру вдячність італійській стороні за особливу увагу, яку вони приділяють нашим викликам, зокрема Одесі. Також ми висловлюємо подяку всім громадянам Італії за їхню підтримку в військовому та гуманітарному напрямках. Військова підтримка необхідна для досягнення перемоги, а гуманітарна - для того, щоб ми могли встояти і дивитися вперед з впевненістю в майбутнє. Це свідчить про вашу віру в перемогу України і в наше подальше відновлення відповідно до європейських стандартів», - підкреслив Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, завдяки італійській підтримці було  підготовлено номінаційне досьє «Історичний центр портового міста Одеси» для включення цього центру до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 










Міністерство культури та інформаційної політики України     


Назад в раздел