«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

У межах програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» 475 родин придбали власне житло

17.11.2022


У межах програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», що реалізується за рахунок гранту, наданого Україні Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW), 475 родин ВПО вже отримали пільговий кредит та придбали власне житло. Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

«Наразі одним із найбільш актуальних питань в Україні є забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. І найдієвіший спосіб розв’язання цієї проблеми — доступне житло. Завдяки програмі «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» люди, які через війну залишились без даху над головою, мають змогу отримати пільгові кредити та придбати власне житло на вигідних умовах», — наголосила Наталія Козловська.

Вартість житла, що придбавається за Програмою, є найнижчою з-поміж інших державних житлових програм, що діють в Україні.

Зазначимо, що за Програмою у пільгову іпотеку можна взяти тільки готове або прийняте в експлуатацію житло. При цьому громадяни мають можливість самостійно обирати житло для придбавання. Зокрема, з 475 квартир 429 були придбані у фізичних осіб та лише 46 – у забудовників.

Нагадаємо, програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» започаткована у липні 2021 року. Програма фінансується за рахунок 25,5 млн євро гранту Уряду Німеччини, наданих в рамках міжурядової угоди через Кредитну установу для відбудови KfW. Її реалізують Держмолодьжитло та Мінреінтеґрації,  

Наразі у відкритому реєстрі кандидатів на отримання пільгового кредиту за програмою зареєстровано понад 30 тисяч заяв від кандидатів.

Відбір переможців здійснюється методом комп’ютерної вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення (RandomPicker.com).

Кредити надаються на термін до 30 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла 52,5 кв. м загальної площі на особу чи сім’ю з двох осіб і додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї.

Об’єкти кредитування можна обирати тільки на вторинному ринку. Вони мають бути прийняті в експлуатацію не більше ніж 50 років тому чи реконструйовані не більше 35 років тому.

Після внесення Урядом відповідних змін участь у програмі можуть взяти, зокрема, й громадяни, які мають житло на території громад, де тривають воєнні дії або які перебувають в окупації, оточенні. Перелік таких громад затверджений наказом Мінреінтеграції.

Для зменшення фінансового навантаження на позичальників у разі зниження їхньої платоспроможності встановлено можливість реструктуризації заборгованості.

Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.




Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України




Назад в раздел