«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Уряд Литви допоміг профінансувати відновлення ліцею №1 у Бородянці

15.03.2024


У Бородянці завершили відновлення ліцею №1, який був майже повністю зруйнований російськими окупантами на початку повномасштабного вторгнення. Відбудувати заклад допоміг Уряд Литви. 

«До війни тут навчалися понад 500 дітей. Будівля ліцею була знищена на 80%. Зокрема, вибиті вікна, двері, пошкоджені опорні конструкції, стіни, системи водо- та електропостачання, опалення. В закладі було 26 кабінетів. Кілька з них вигоріли вщент, повністю знищена матеріально-технічна база ліцею», – розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. 

Бородянський ліцей №1  відвідали Міністерка економіки та інновацій Литовської Республіки Аушріне Армонайте, Канцлер МЗС Литви Інга Черняк та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки Вальдемарас Сарапінас. Їм презентували результати відбудови, яку допомагала профінансувати їхня держава. Роботи тут щойно закінчилися. 

Заклад реконструювали згідно  із сучасними нормами та вимогами. Зокрема, тут утеплено фасад, встановлено вікна, виконано внутрішні роботи. 

Освітній простір повністю модернізували. Зокрема, облаштували атріум, де школярі зможуть проводити позакласні заходи, організовувати репетиції та відпочивати.

В класах та лабораторіях встановили сучасні меблі, інтерактивні панелі та комп’ютерну техніку. Освітній процес стане більш сучасним.

В ліцеї також облаштована комфортна конференцзала, розрахована на проведення масштабних заходів – як загальношкільного, так і територіального, обласного, міжнародного рівнів.

Учні ліцею також отримуватимуть гаряче харчування. В ліцеї є їдальня із найсучаснішим обладнанням для приготування здорової та смачної їжі.

Для безпеки навчального процесу побудовано комфортне укриття площею 1000 м2. Для маломобільних груп населення передбачений ліфт. Встановлена сучасна система вентиляції, облаштовані санітарні кімнати,    медпункт, клас безпеки, встановлені ємності для запасу питної води тощо.

Вартість реконструкції ліцею та  облаштування укриття понад 370 млн грн.  

«Ми вдячні нашим міжнародним партнерам, які активно допомагають відбудовувувати освітні заклади Київщини. Це не перший проєкт реалізований Урядом Литви. Крім ліцею в Бородянці, був відновлений дитячий садочок в Ірпені. Литва також планує і надалі допомагати нам у цьому процесі. Литва – наш стратегічний партнер, який не словом, а ділом довів свою підтримку. Дякуємо Уряду та громадянам Литви», – додав Руслан Кравченко. 

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії на Київщині було зруйновано та пошкоджено 244 заклади освіти. Наразі вже відновили 200 шкіл та садків.











Київська обласна військова адміністрація

Назад в раздел