«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Важливий пріоритет Міністерства відновлення – сприяння співробітництву територіальних громад

06.02.2024


Відбулося експертне обговорення «Співробітництво територіальних громад задля відновлення та розвитку». У фокусі: партнерство громад під час воєнного стану та повоєнного відновлення. Захід пройшов за участі команди Міністерства відновлення, представників уряду, голів територіальних громад, і міжнародних партнерів. 


 

«Протягом 2023 року та січня 2024 року інструментами міжмуніципального співробітництва скористалися у 21 області – це 686 громад, що уклали 431 договір. Бачимо що таке співробітництво працює. Водночас для нас важливо шукати шляхи, як зробити його ефективнішим для того, щоб громади могли масштабувати проєкти відновлення.
 
Чим більше громади будуть співпрацювати між собою, тим легше вони зможуть вирішувати проблеми і тим більшу матимуть спроможність реалізувати великі проєкти. Саме тому сприяння розвитку партнерств та співробітництву громад є важливим пріоритетом нашої команди. Для цього ми працюємо зокрема з британськими партнерами. Дякую їм за лідерство і підтримку у цьому процесі», – прокоментувала Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.
 
Олександра Азархіна зазначила, що основним інструментом, який акумулює інформацію про договори співробітництва між громадами є Реєстр договорів співробітництва територіальних громад. Вона наголосила, що на разі користуватися ним не зручно і тому протягом найближчих місяців його роботу буде повністю автоматизовано для спрощення аналізу та відстеження інформації. Також він буде інтегрований з Геоінформаційною системою (ГІС).

 

 

Іншою темою, піднятою під час дискусії було вдосконалення закону «Про співробітництво територіальних громад». Він прийнятий майже 10 років тому і за цей час в нього практично не вносилося змін. Учасники заходу обговорили пропозиції до його вдосконалення в контексті кращої реалізації проєктів відновлення та залучення під такі проєкти грантового фінансування.
 
«Значна кількість договорів між громадами зараз – про спільне фінансування комунальних підприємств та установ. Однак повномасштабна збройна агресія, окрім того, що поглибила наявні виклики, з якими стикається Україна, поставила перед нами нові. Тому ми будемо працювати для того, щоб стимулювати співробітництво громад в актуальних напрямках. Зокрема, саме у цьому контексті бачимо сенс доопрацювати закон України «Про співробітництво територіальних громад» для того, щоб він відповідав потребам та завданням, що на сьогодні стоять перед громадами. Наш Комітет готовий приймати та розглядати пропозиції представників громад і обговорювати їх», – прокоментувала голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

 

 

За словами Олени Шуляк, серед актуальних викликів на які мають відповідати договори між громадами: реінтеграція та реадаптація ветеранів, забезпечення побуту внутрішньопереміщених осіб, переробка відходів руйнувань.

Під час заходу представники програми DOBRE та Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, які працюють над сприянням міжмуніципальному співробітництву, наголосили на значному прогресі того, як громади працюють з проєктними пропозиціями. Вони відзначили покращення якості проєктів та загальну активність громад у процесі їх створення.

Експертне обговорення є однією з активностей у рамках проєкту Good Governance Fund «Планування відновлення в громадах», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та КПМГ в Україні.
















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел