«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Відкрито Центр посилення спроможностей з відбудови та модернізації України

13.11.2023


Уряд спільно з Київською школою економіки та за підтримки Групи Світового банку відкрили новостворений Центр посилення спроможностей з відбудови та модернізації України (CARMC — Center for Advancement in Restoration and Modernization Capacity).

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков під час відкриття зазначив, що від того, хто буде відбудовувати нашу країну, залежить швидкість, якість та темпи відновлення.

«Головна інвестиція — це не кошти. Головна інвестиція — це люди та їхні навички.

Впевнений, що Центр створить потужну, активну спільноту експертів для обміну досвідом, впровадження найкращих практик в атмосфері довіри та конструктивного діалогу», — зазначив Олександр Кубраков.

Він також наголосив, що подолати економічні наслідки війни та здійснити ефективну відбудову можливо виключно спільними зусиллями держави, місцевого самоврядування, закордонних партнерів, донорів та бізнесу.

Своєю чергою, заступник Міністра з питань європейської інтеграції Анна Юрченко наголосила, що відновлення країни вже розпочалося.

«Проектів відбудови стає все більше, тому нам треба зосередитися на фактичній можливості імплементувати ці проекти. Нам необхідно мати внутрішню спроможність знаходити експертів, фахівців та формувати команди для оперування проектами», — зазначила Анна Юрченко.

CARMC має за мету підвищити спроможності у відбудові. Зокрема, шляхом створення програм, які навчатимуть планувати, реалізовувати та управляти проектами відбудови, із залученням коштів міжнародних фінансових організацій.

Мінінфраструктури бере участь як засновник від Уряду та в координаційній раді Центру.

Викладачами Центру будуть представники ЦОВВ, міжнародних організацій, академічного середовища. У планах — за 3 роки створити ком’юніті у 6 000 фахівців із відбудови.

Центр досліджуватиме загальнонаціональні процеси відновлення: закони та нормативні акти, ролі стейкхолдерів, цифрові платформи. На основі цього аналізу Центр планує створити базу знать на всіх етапах процесу.

Центр досліджуватиме потребу у навчанні, дефіциті знань та навичок різноманітних груп і різнорівневих спеціалістів, що заважають ефективно реалізовувати проекти відбудови, і пропонуватиме навчальні продукти для покриття цих дефіцитів.












Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел