«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Відновлення України: у Мінфіні назвали пріоритетні сфери для фінансування

27.06.2023


В інтерв’ю для французького медіа LesEchos, Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про результати Лондонської конференції з питань відновлення України, нагальні потреби на відбудову у 2023 році та поточний стан економічної та фінансової системи країни.

Минулого тижня на Лондонській конференції країни-донори пообіцяли виділити 60 млрд євро на відновлення України. Ви задоволені таким результатом?

Так, це гарний результат. Але варто враховувати, що на даному етапі це лише зобов'язання. Реальна робота з залучення обіцяних коштів попереду. Це може зайняти певний час, а в деяких випадках навіть кілька років. Проблема в тому, що наші нагальні потреби величезні, за оцінками Світового банку, вони становлять понад 14 млрд доларів США.

Якими є найнагальніші потреби?

Одним із наших пріоритетів є відновлення енергетичної інфраструктури, яка стала мішенню російських атак, особливо на початку опалювального сезону минулого року. За нашими оцінками, для захисту енергетичних об'єктів від ракетних атак і безпілотників знадобиться 3,3 млрд доларів США. Ця потреба є надзвичайно нагальною, оскільки енергетика може знову стати мішенню рф, щойно настане зима.

Другий пріоритет - житло. Понад 100 000 житлових будинків були зруйновані і потребують відбудови або реставрації вартістю 1,9 млрд доларів США. Це важливо, зокрема, для того, щоб українські біженці змогли якомога скоріше повернутися додому. Ремонт лікарень, шкіл та інших освітніх закладів оцінюється у 2,3 млрд доларів США. 3,5 млрд доларів США нам потрібно на транспорт і логістику. Важливо вже зараз ремонтувати дороги і мости, розвивати комунікації з Європейським Союзом, адже це єдиний кордон, який у нас залишився.

Чи не зарано відбудовувати країну? Адже у вас все ще триває війна.

Окупована менша частина української території. Київ має приблизно таке ж населення, як і до війни: одні люди виїхали, а інші приїхали з окупованих регіонів. Водночас наша протиповітряна оборона стає сильнішою, тому ми маємо можливість захищатися краще. Відбудову треба починати вже зараз.

Як будуть розпоряджатися грошима від країн-донорів на відбудову?

Це питання буде координуватися Платформою донорів України, секретаріат якої знаходиться в Брюсселі, з представниками України, Європейського Союзу, США та інших країн, а також Світового банку, Європейського інвестиційного банку, МВФ та ОЕСР. 

Довгострокові потреби у відновленні оцінюються у понад 400 млрд доларів, що вдвічі перевищує довоєнний ВВП України. Як ви зможете залучити такий обсяг коштів?

Неможливо залучити і використати таку велику суму одразу. До війни державні інвестиції в Україну становили максимум 8 млрд євро на рік. Навіть 14 млрд доларів США на короткострокові потреби - це величезна сума. Ми мусимо діяти поетапно, і плануємо долучати наших партнерів до управління проектами з відновлення.

Тобто Україна не зможе зробити все сама?

Ні, тому що наших можливостей, з точки зору кількості компаній і робочої сили, буде недостатньо. У будівельному секторі, наприклад, ми закликаємо наших союзників заохочувати їхні компанії приїжджати і працювати в Україні. Усі країни, які надавали Україні військову допомогу, зможуть взяти участь у відбудові.

Як ви переконаєте іноземні компанії інвестувати в воюючу країну?

Ми усвідомлюємо, що їм потрібні гарантії, зокрема страхування на випадок війни. Вони мають бути впевнені, що отримають компенсацію, наприклад, якщо ракета зруйнує їхній завод. Одне з агентств Світового банку забезпечує таке страхування. Деякі країни взяли на себе зобов'язання. Ми вже маємо результати у цьому напрямі і продовжуємо активно працювати й надалі.

Світовий банк занепокоєний ризиком того, що частина коштів для відбудови може бути втрачена через корупцію в Україні. Яка ваша відповідь на це?

Неможливо повністю викорінити корупцію на всіх рівнях, але ми можемо викорінити її принаймні на рівні центральних органів влади. За останні десять років правила укладання контрактів і закупівель були посилені, а процедури стали більш прозорими.

Було створено Національне антикорупційне бюро, також державні службовці повинні декларувати джерела всіх своїх доходів. Ми зараз в процесі проведення масштабної реформи судової системи в рамках нашої заявки на вступ до Європейського Союзу.

Як почувається українська економіка після падіння ВВП майже на 30% минулого року?

У першому кварталі 2023 року зростання ВВП досягло 2,4% порівняно з останнім кварталом 2022 року. Це хороший результат, враховуючи триваючу війну. На 2023 рік ми прогнозуємо зростання ВВП до 3%. Інфляція, яка перевищила 26% у 2022 році, зараз становить трохи більше 15% і незабаром, згідно з прогнозами, має впасти нижче цього рівня.

Чи нормалізувалася ситуація з податковими надходженнями?

Ситуація зараз стабільна, ми досягли цілей, які ставили перед собою. У 2023 році податкові надходження будуть щонайменше такими ж високими, як і в довоєнний період, але висока інфляція штучно завищує ці цифри. Наша економіка демонструє стійкість. Лише 10% наших компаній припинили свою діяльність з початку війни.

З іншого боку, ми контролюємо та оптимізуємо державні видатки, окрім військових, які зараз складають половину бюджету.








Міністерство фінансів України


Назад в раздел