«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Відновлення - це не лише будівництво, а й трансформація нашої держави

01.09.2023


Як Україна відновлюється під час війни? Хто допомагає? Чи заважає війна реформам? Як зробити процес відбудови прозорим? Відповіді на ці та інші питання у новій рубриці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України «Запитай про відновлення!» дає заступниця Міністра Олександра Азархіна.

Що таке відновлення у сучасному розумінні?

Відновлення - це не лише про будівництво, це про трансформацію нашої держави. Свою руїну ми вже мали, і зараз нам треба розпочати новий етап, коли ми переосмислюємо не просто інфраструктуру, а стосунки між людиною і державою, людиною і громадою, Україною і світом.

Які терміни відбудови ставить перед собою Мінвідновлення?

Фактично, відновлення, як і відбудова, відбуваються вже зараз. Думку, що нам не треба чекати на день перемоги, поділяють і наші партнери. Вже зараз це є частиною нашого спротиву, частиною того, як Україна має перемогти у цій війні. Тому цей процес розпочався ще у минулому році. Від дрібних ремонтів, до відбудови мостів, буквально відразу після деокупації та звільнення Київщини, Сумщини, Харківщини, Херсонщини, Чернігівщини.

Звідки Україна буде брати гроші  на відновлення?

Близько 85% - це реструктуризовані кредити, які надавалися нашими європейськими партнерами в минулі роки. Наприклад, Європейський інвестиційний банк дозволив нам використати кошти, які планувалися на повну реконструкцію траси Київ-Одеса, на відновлення зруйнованих мостів. І таким чином ми взагалі змогли відновити нормальну логістику в країні. Тільки зараз починають з'являтися проєкти власне за донорські кошти. Заявлена підтримка і від ЄС і від США. Третій суб'єкт - це Японія, яка вже залучила близько $600 млн, які ми отримуємо як пряму допомогу. 

Враховуючи величезний масштаб руйнувань - за це має заплатити росія.  Але перед цим ми розраховуємо на підтримку партнерів, але їхні ресурси не безмежні. Саме тому ми говоримо про необхідність залучення приватних інвестицій. 

Більше інформації про відбудову у повній відеоверсії інтерв’ю Олександри Азархіної. 

Серія інтерв'ю "Запитай про відновлення!" підготовлена за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та фінансування Уряду Японії. 










Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел