«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

В селах Іванівка та Ягідне на Чернігівщині розпочали реалізацію проєктів відновлення

27.03.2024


Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України повідомило про реалізацію проєктів відновлення в Іванівській громаді Чернігівського району: в селах Іванівка та Ягідне.

В селі Іванівка розпочали відновлення їдальні ліцею. Будівля зазнала серйозних руйнувань під час інтенсивних артилерійських боїв у березні 2022 року – були пошкоджені опорні конструкції, вікна та дах. Наразі відреставровано стіни будівлі, встановлені вікна, зроблене утеплення фасаду, а також проводиться влаштування каналізації.

У місцевому ліцеї навчаються учні і з Іванівки, і з навколишніх сіл. До того ж після деокупації навчальний заклад прийняв на навчання дітей з сусіднього села Ягідне. Після відбудови приміщення їдальні стане втричі більшим. За новим проєктом планування тут буде тамбур, вестибюль, гардероб, умивальня, туалети, обідня зала на 60 місць, кухня та мийна з технологічними зонами, технічні приміщення для персоналу, склади для продуктів та комора для інвентарю та посуду.

В селі Ягідне реалізують проєкт з комплексної відбудови населеного пункту. В рамках цього проєкту в Ягідному передбачається відновлення житла, ремонт вулично-дорожньої мережі, а також створення меморіалу і будівництво громадської будівлі з бомбосховищем.

Нещодавно розпочали капремонт індивідуальних будинків на ще одній з п’яти вулиць – Вишневій. Відтак на усіх вулицях населеного пункту ведуться роботи.

Наразі за програмою відновлення житла, є 40 будинків в процесі капремонту. З них 26 індивідуальних та 14 багатоквартирних будинків. Перелік робіт по кожному будинку індивідуальний, проте основні види робіт, які проведуть в межах капремонту, – це заміна покрівлі, утеплення, фарбування фасадів, де необхідно – заміна вікон та дверей.

У квітні планують розпочати ремонт вулично-дорожньої мережі – влаштування нового асфальту проїзної частини вулиць, облаштування пішохідних зон, освітлення та встановлення парканів.

Нагадаємо, впродовж березня 2022 року село Ягідне було повністю окуповане. У місцевій школі російські військові облаштували штаб, а в підвалі навчального закладу примусово утримували цивільних – це майже 370 мешканців села, серед яких 70 – це діти. У 2023 році населений пункт став одним з учасників експериментального проєкту з комплексної відбудови населених пунктів. В рамках цього проєкту продовжують відновлювати Ягідне і в цьому році.












Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Назад в раздел