«Гільдія інженерів технічного нагляду
за будівництвом об’єктів архітектури»

Залучення бізнесу до відновлення України – одна зі стратегічних задач співпраці з Туреччиною

01.02.2024


У Стамбулі Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков зустрівся з міністром торгівлі Туреччини Омером Болатом та міністром транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадіром Уралоглу. Розмова відбулася в рамках Форуму з відновлення України. 


 

«Разом з представниками наших провідних підприємств транспорту та будівництва – Укрзалізницею, Адміністрацією морських портів України, Державним агентством відновлення – обговорили практичні кроки для залучення турецького бізнесу до відбудови.
 
Говоримо зокрема про розробку пропозицій та проєктних рішень для акваторії та морських портів України. Бачимо готовність компаній інвестувати в розбудову морської логістики та інфраструктури. Також – дороги. Турецький бізнес має великий досвід, зокрема у зведенні Запорізького та Кременчуцького мостів і зарекомендував себе як надійний партнер. Готові також до співпраці в разі відновлення авіаруху.
 
Турецькі державні та бізнес-структури мають глибоку технічну експертизу та досвід відновлення інфраструктури після війн в Афганістані та Іраку. Водночас є важлива для нас практика роботи з міжнародними фінансовими інституціями та організаціями. Впевнені, що така взаємовигідна співпраця сприятиме підвищенню експортного потенціалу обох країн, розширенню логістики та зовнішньоекономічних зв'язків. Дякую турецьким партнерам за підтримку!», – зазначив Олександр Кубраков.


 

 

В рамках Форуму була створена Спільна робоча українсько-турецька група з відбудови (Ukrainian-Turkish Reconstruction Task Force). Вона визначила такі пріоритетні напрямки співпраці:
 

  • відновлення дорожньої інфраструктури та будівництво тимчасових мостів та шляхопроводів на ключових маршрутах;
  • проєкти з відновлення та розвитку інфраструктури водного транспорту;
  • захист критичної інфраструктури та відновлення житла;
  • авіація.

Нагадаємо, наприкінці літа у Львові за результатами зустрічі на вищому рівні у присутності президентів України та Туреччини Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо відбудови інфраструктури.


 



















Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Назад в раздел